Kako naći snagu i motivaciju volje

Pitanje: Možete li objasniti zašto se javljaju strahovi, nesigurnost, često i narušeno samopoštovanje kada se želim motivirati za neku važnu poslovnu ili životnu promjenu? 

 

Suočavanje s negativnim unutarnjim glasom

Faktor koji nas može sprečavati u nalaženju motivacije da uspijemo u svojim projektima negativni je unutarnji glas, koji se iznenada može pojaviti u našim mislima. Ovaj se glas obično pojavljuje kada se osjećamo ranjivo ili kada smo suočeni s posebno teškim izazovom. Ovaj unutarnji glas može biti kao rezultat vjerovanja koja smo prihvatili o samima sebi. U društvu postoji sklonost da nas se procjenjuje velikim dijelom prema tome u kojoj mjeri smo u skladu s relevantnim normama koje propisuje društvo. Nakon što smo usvojili standarde i vjerovanja onih koji nas procjenjuju, postupno počinjemo sami sebe opisivati u terminima koliko "odstupamo" od normi. Na primjer, možda kažemo sami sebi: "Možda i izgledam lijepo, ali nisam pametna." Prihvaćanje takve negativne poruke može narušiti naše samopouzdanje i smanjiti samopoštovanje.

Postoji još nekoliko tipičnih automatskih misli koji negativno djeluje na motivaciju i ne dozvole nam započeti nove akcije. Navesti ću samo neke od njih: Vršenje pritiska na samog sebe – "Moram", "Trebam", "Morao bih"; Stvaranje pretpostavki – "Ljudima se neću svidjeti ako…"; Katastrofiziranje – "Ako ne postavim pravo pitanje, neću ih impresionirati i neću dobiti taj posao."; Preuveličavanje – "Ovo je tako teško, ne mogu to nikako riješiti."

Korisno je shvatiti da su ove negativne poruke ono što zaista jesu – neprikladne, iracionalne i nerazumne. Kada ih postanete svjesni, počet ćete shvaćati na koji način sami možete kočiti vlastitu sposobnost za uspjeh.

Slijedeći put kad čujete svoj negativni unutarnji glas, izazovite ga- govori li on zaista nešto nepobitno i nerazumno? Pokušajte zamijeniti negativne poruke s pozitivnima, onima koje vam pružaju podršku. Ovaj proces izazivanja može vam omogućiti točnije sagledavanje samoga sebe i pomoći vam da povećate svoje samopoštovanje. 

 

Riskiranje i ovladavanje vlastitim strahovima

U bilo kojem trenutku tijekom novog projekta, možete se suočiti s donošenjem odluke ili ispunjavanjem zadatka koji uključuje neki rizik. Možda ćete morati donijeti neku odluku za koju znate da se neće svidjeti vašem prijatelju ili poslovnom partneru. Rizik je važan dio poduzimanja promjena i implementiranja projekata, a da bismo se mogli upustiti u rizik, trebamo se suočiti s vlastitim strahovima.

Ovladavanje vlastitim strahovima ključna je vještina na koju se treba osloniti kada poduzimate promjene. Mnogi se od nas boje promjena i, ako dozvolimo strahovima da nas kontroliraju, mogli bismo izgubiti uvid u razloge zbog kojih smo uopće odlučili poduzeti neku promjenu. Nije nam uvijek lako ovladati strahom i često nam je prva reakcija pobjeći od njih. Ipak, budite svjesni da se: prvo četiri od pet strahova nikad ne ostvari ostvari (kako pokazuju istraživanja) i drugo – dopustite si osjećati dozu straha jer je to dragocjeni indikator da ste na rubu promjene.

 

Iskorak iz zone sigurnosti

Naša zona sigurnosti područje je našeg života i posla u kojem možemo svakodnevno djelovati bez nelagode. Osjećamo se da imamo kontrolu i da možemo lako izaći na kraj s bilo kojom situacijom koja nam se nađe na putu. Djelovanje unutar osobne zone sigurnosti omogućava nam da stvari obavljamo samopouzdano i da maksimalno povećamo mogućnosti za svoj uspjeh.

Čim se želimo motivirati za neki novi projekt/promjenu događa se prijetnja da će nas nova situacija povući izvan naše zone sigurnosti. Često je naša prirodna reakcija da se vraćamo u zonu sigurnosti i gurnemo glavu u pijesak, uzaludno se nadajući da će ta situacija već nekako nestati. Ako se moramo suočiti s tom situacijom, svjesni smo da to znači određeno riskiranje, sa svim popratnim strahovima koje donosi taj rizik. Ipak, ako se želimo dalje razvijati i pomaknuti naprijed, ako želimo nešto promjeniti i biti uspješni, negdje duboko u sebi znamo da moramo gurnuti granice naše zone sigurnosti dalje, inače će nas početi stezati.    

Ključ za snagu volje jest u tome da zaista želite promijeniti stvari. Bez ovakve želje, bit ce teško naći dovoljno snage. Ako ne postoji snaga volje, tada je bolje uopće se ne upuštati u projekt. Ovo nije znak neuspjeha, nego iskreno priznanje  da taj trenutak možda nije najbolje vrijeme za poduzimanje promjena.

Za neke od nas, nalaženje dodatnih motivacijskih faktora nije lijek za nedostatak motivacije ili snage volje. Možda smo zaista željni promjene, ali zbog nekog razloga jednostavno ne možemo smoći dovoljno motivacije da se pokrenemo, ili vidimo kako naš zanos slabi kako projekt napreduje. Povećanje odvažnosti i snage volje jednako je jačanju mišića – što ih više koristite, to su jači. 

 

AUTOR
Mr. sc. Darko Sambol, MBA, prof. psiholog
Business & Life Coach