Najvažniji životni posao!?

Sigurno ste pomislili na završetak fakulteta, ili… kupovinu kuće iz snova s garažom, dvije kupaone, tri spavaće sobe, velikim dnevnim boravkom i pogledom na more… Možda ste pomislili na posao predsjednika Uprave, hm… važan posao.

Ali zaista, sve uloge u životu, poslove, stanove, automobile, čak i prijatelje – možete promjeniti! Jedina trajna, nepromjenjiva i doživotna uloga jest uloga roditelja.

“Roditeljstvo je težak posao, koji samo vi možete dobro obaviti.” — Nepoznat autor

Biti roditelj istovremeno je i lako i teško, uznemirujuće i ispunjujuće, prekrasno... To je jedan od najvećih izazova s kojima se susrećemo u životu i upravo smo zato bogato nagrađeni kad smo u tome uspješni! Roditelji trebaju imati mnogo strpljenja i ljubavi, no isto tako trebaju znanja i vještine o podizanju djece. Unatoč tome ta znanja nitko nas ne podučava u školama! Roditelji su prisiljeni svoje vještine učiti kroz iskustvo, isprobavajući što je korisno, a što ne.

Uskladiti posao, vlastite potrebe i pritom dobro odgojiti dijete? Težak je to posao za svakog čovjeka, a osobito za današnjeg, prezaposlenog.

Prema istraživanjima, usklađivanje poslovnog i privatnog života problem je koji mori svakog drugog zaposlenika u Hrvatskoj. U danjašnjim uvjetima tržišta i konkurencije koja nikad nije bila veća, postoje samo dvije opcije: ili biti pobjednik na tržištu ili propasti. U takvom "neprijateljskom" okruženju, najviše stradaju zaposlenici u tvrtkama koji su u stalnom procjepu između karijere i obitelji, profesionalnog i privatnog života.

Premda se problem usklađivanja posla i privatnog života, osobito roditeljskih obveza smatra osobnim problemom zaposlenika, ako je radnik nezadovoljan, biti će neuspješan kako kod kuće, tako i na poslu. Tada to postaje i problem poslodavca.

Želite li uspješne poslovne ljude u svojoj tvrtki, morate ih poučiti kako da jednakom efikasnošću obavljaju svoj posao i vode uspješne živote – da postignu privatno-poslovnu ravnotežu.

 

Suvremeno roditeljstvo

Suvremeno roditeljstvo obilježavaju mnoge promjene koje nisu postojale kad smo mi bili klinci. Zahtjevi su veći, slobodnog vremena sve manje, roditelji su preopterećeni, djedovi i bake žive daleko...

Stoga zaključujem da je roditeljima dobrodošla stručna i profesionalna pomoć u najzahtjevnijem zadatku – odgoju vlastitog djeteta.

Efikasan način učenja o roditeljstvu nudit ću kroz interaktivne radionice gdje se izmjenjuju iskustva, nude teorijske, znanstvene i stručne ideje o tome koji su važni sastojci dobrog roditeljstva. Važna je i podrška mamama i tatama da nisu osamljeni u problemima koji ih muči, dapače I drugi su prošli ono što se nama dešava i međusubno se slušamo i pomažemo. U radionicama se prolazi proces u kojem su pojedinci potaknuti da uče kako ostvariti što žele postići u svom životu, brže i lakše nego što bi se to dogodilo da kroz taj proces prolaze sami. Ali roditeljstvo ne podrazumijeva samo teškoće već i velike radosti kada smo uspješni.

 

Što kad se dijete dobro ponaša

Roditelji trebaju obraćati pozornost na dobro ponašanje i nagraditi ga (a ne samo kritizirati/kažnjavati nepoželjno ponašanje). Nagrade ne trebaju biti materijalne. Davanje pohvala ili privilegija kazuju djeci da uvažavamo njihov napor i pokušaje. Djeca će učiniti više zbog nagrade, nego što će nešto izbjegavati zbog straha od kazne. Upotrebljavajte pohvale za njih kao osobe ("Divan si") i pohvale za ono što rade ("Dobro si zakopčao gumbe").

Koristite i privilegije. Privilegije mogu biti dodatno vrijeme za gledanje televizije, kasniji
odlazak u krevet ili nešto drugo u čemu djeca uživaju. Privilegije nikad ne smiju uključivati osnovne djetetove potrebe, kao što su hrana, vrijeme provedeno s roditeljima, sigurnost,ljubav ili povjerenje.

 

Učenjem o roditeljstvu do kvalitetnih promjena

Želja za promjenom i zadovoljstvom te znatiželja, hrabrost i otvorenost su put za istraživanje i pronalaženje efikasnijih obrazaca ponašanja prema sebi, svom partneru i djetetu te vas vodi ka samoaktualizaciji, emancipaciji kao i realizaciji osobnih roditeljskih ciljeva i vizija.

Potrazimo zajedno odgovore na pitanja o najvažnijem životnom poslu!

 

AUTOR
Mr. sc. Darko Sambol, MBA, prof. psiholog
Business & Life Coach