Poduzetnost i stvaranje utjecaja

Pitanje: Molim da mi objasnite koje su ključne varijable u poduzimanju prvih koraka za pokretanje unutarnje akcije i mobiliziranje vlastitih resursa za "uspjeh u životu".

Najprije se želim osvrnuti na Vaš navod o "uspjehu u životu", jer je to relativan pojam; za nekog je uspjeh materijalne prirode, za drugog obrazovne, duhovne... isto tako je važna inicijalna pozicija s koje osoba kreće (npr. mlad čovjek iz poduzetničke obitelji koja ima tradiciju poslovanja kroz dvije prethodne generacije sigurno će imati lakšu inicijalnu poziciju za "Uspjeh" u materijalnom smislu, nego isto tako mlad čovjek iz radničke obitelji). No u oba slučaja fokus je na dva ključna područja:

  1. Preuzimanje inicijative, zadržavanje pozitivnog stava i postavljanje ciljeva
  2. Utvrđivanje osoba od interesa i utjecaj na njih.

 

Inicijativa, pozitivan stav i ciljevi

Poduzetnost je vrsta ponašanja kakvu možemo odabrati kada smo u dodiru s drugim ljudima. To je i stanje uma koje odražava naše stavove, vrijednosti i samopoštovanje.

Poslužit ću se jednom metaforom: ako zamislimo glavicu luka, prerezanu kroz sredinu, tada je ponašanje vidljiva ljuska, vanjski sloj. Ispod ljuske postoje pak drugi slojevi koji predstavljaju različite sastavne djelove naše ličnosti, koji utječu na naše ponašanje. Ovdje se nalaze naše unutarnje misli i osjećaji, naši stavovi i uvjerenja i vrijednosti. Točno u sredini luka nalazi se naše samopoštovanje koje također igra ključnu ulogu u našem ponašanju. Kada smo u dodiru s drugim ljudima možemo odabrati između četiri mogućnosti u ponašanju: poduzetnost, agresivnost, pasivnost i manipulativno ponašanje. 

Poduzetnost –  poduzetno ponašanje podrazumijeva istinsko poštovanje prema osobama s kojima imamo dodir. Što smo više sposobni prihvatiti svoje pozitivne i negativne osobine ličnosti, postajemo sposobniji prihvatiti i tuđe. Nemamo potrebu podcjenjivati druge jer vjerujemo da drugi nisu odgovorni za naš uspjeh nego preuzimamo odgovornost za svoje odabire i ponašanja. Ako se vratimo na metaforu s lukom tada shvatimo da je poduzetnost ukorijenjena u visokoj razini samopoštovanja i to je ponašanje koje će nam najvjerojatnije omogućiti rezultate kakve želimo, iako nam ne jamči da ćemo uvijek dobiti ono što hoćemo. Poduzetnost uključuje kompromis i pregovaranje prema ishodu u kojem su svi dobitnici (win – win pozicija). 

Agresivnost – agresivno ponašanje je natjecateljsko, a implicitni i eksplicitni cilj je izaći kao pobjednik. Stoga, netko mora i izgubiti, a to se obično postiže podcjenjivanjem drugih ili gaženjem tuđih osjećaja, želja ili prava. Budući da ima vrlo malo istinskog samopoštovanja, agresivna osoba ne uzima u obzir stavove druge osobe. U strahu od napadaja bijesa agresivne osobe, drugi se ustručavaju izražavati osjećaje pred njom, ali zbog njezina ponašanja često je preziru.

Pasivnost – pasivni tip osobnosti vjeruje da je žrtva nepoštenja i nepravde, prepuštena na milost ili nemilost drugih ili sudbine. Ne želi odlučivati već mu se lakše povući i prepustiti drugima da donose odluke. Pasivnost također donosu prezir okoline koja u početku možda i želi pomoći, ali ubrzo počinje osjećati krivnju i zbunjenost, jer što god učini nije dovoljno. Pasivna osoba osjeća se frustrirano zbog vlastitog nedostatka snage volje i često je rezignirana. Prepušta se beznađu i samosažaljenju, a u slučaju sukoba bježi.

Manipulativno ponašanje – manipulacija uključuje zavaravanje samoga sebe i drugih. Vlastite potrebe zadovoljavaju se zaobilazno, tako da se izaziva osjećaj krivnje kod onih koji ne učine ono što mi želimo. Na površini, indirektno agresivni ili manipulativni karakter može ostavljati dojam kao da ima visoko mišljenje o drugima, ali može se osjetiti prikriveno negodovanje. Ipak, pokušaji da se stvar ispita ili raščisti dočekuje se s negiranjem, tako da ljudi na kraju osjećaju zbunjenost, zakinutost ili krivicu.

 

Koraci prema poduzetnosti

Kada smo stekli uvid o različitim tipologijama ponašanja, utvrdimo koji su koraci prema poduzetnosti. Biti poduzetan znači planirati i pripremiti svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve. Čini se da to zahtijeva mnogo vremena ali može donijeti i vrijednu nagradu. Od poduzetne osobe se očekuje da: jasno izrazi što želi, ima pozitivan stav o svojim namjerama i preuzme inicijativu. Biti poduzetan nije uvijek lako i može oduzeti mnogo vremena i energije. To je, međutim, jedino ponašanje koje će izgraditi vaše samopoštovanje i pružiti vam najbolju mogućnost da uspješno utječete na druge. Stoga je taj dodatni napor koji treba uložiti dugoročno uglavnom isplativ. 

 

AUTOR
Mr. sc. Darko Sambol, MBA, prof. psiholog
Business & Life Coach