Roditeljstvo i posao

Pitanje: Moja supruga i ja zaposleni smo na vrlo zahtjevnim pozicijama i nemamo puno vremena za obiteljski život iako se maksimalno trudimo oko naše dvoje djece. Bilo bi nam interesantna informacija gdje bismo mogli više saznati o roditeljstvu i kako dobro odgajati djecu za budućnost, jer moramo priznati, iako smo oboje s fakultetskim titulama, ovaj segment nam je prilična nepoznanica.

“Roditeljstvo je težak posao, koji samo Vi možete dobro obaviti.” — Nepoznati autor

Odgovor: Biti roditelj istovremeno je i lako i teško, uznemirujuće i ispunjujuće, prekrasno... To je jedan od najvećih izazova s kojima se susrećemo u životu i upravo smo zato bogato nagrađeni kad smo u tome uspješni! Roditelji trebaju imati mnogo strpljenja i ljubavi, no isto tako trebaju znanja i vještine o podizanju djece. Unatoč tome ta znanja nitko nas ne podučava u školama! Roditelji su prisiljeni svoje vještine učiti kroz iskustvo, isprobavajući što je korisno, a što ne.

Uskladiti posao, vlastite potrebe i pritom dobro odgojiti dijete? Težak je to posao za svakog čovjeka, a osobito za današnjeg, prezaposlenog.

Prema istraživanjima, usklađivanje poslovnog i privatnog života problem je koji mori svakog drugog zaposlenika u Hrvatskoj. U današnjim uvjetima tržišta i konkurencije koja nikad nije bila veća, postoje samo dvije opcije: ili biti pobjednik na tržištu ili propasti. U takvom "neprijateljskom" okruženju, najviše stradaju zaposlenici u tvrtkama koji su u stalnom procjepu između karijere i obitelji, profesionalnog i privatnog života.

Premda se problem usklađivanja posla i privatnog života, osobito roditeljskih obveza smatra osobnim problemom zaposlenika, ako je radnik nezadovoljan, biti će neuspješan kako kod kuće, tako i na poslu. Tada to postaje i problem poslodavca.

Želimo li uspješne poslovne ljude u svojoj tvrtki, moramo ih poučiti kako da jednakom efikasnošću obavljaju svoj posao i vode uspješne živote – da postignu privatno-poslovnu ravnotežu.

 

Izazovi suvremenog roditeljstva

Brojne društvene promjene obilježavaju kontekst u kome se odvija suvremeno roditeljstvo i pred roditelje postavljaju nove izazove u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti. Tako roditeljsku ulogu zahtjevnijom nego prije čine pritisci s različitih strana – od poslodavca, medija, javnih službi, drugih članova obitelji, do vlastitih očekivanja i uvjerenja.

Stoga se može zaključiti da je roditeljima dobrodošla stručna i profesionalna pomoć u najzahtjevnijem zadatku – odgoju vlastitog djeteta.

Efikasan način učenja o roditeljstvu nudi se kroz interaktivne radionice gdje se izmjenjuju iskustva, nude teorijske, znanstvene i stručne ideje o tome koji su važni sastojci dobrog roditeljstva a roditelji se doživljavaju kao partneri s kojima se surađuje kako bi nalazili svoje načine ispunjavanja roditeljskih odgovornosti na dobrobit djeteta i vlastito zadovoljstvo. Stručnjaci iz svojega osobnog i profesionalnog iskustva nude roditelju nove ideje na provjeru, za inspiraciju i orjentaciju te pružaju povratnu informaciju i podršku, a iz roditeljskih iskustava i reakcija uče i razvijaju vlastitu kompetenciju.

U radionicama se prolazi proces u kojem su pojedinci potaknuti da uče kako ostvariti što žele postići u svom životu, brže i lakše nego što bi se to dogodilo da kroz taj proces prolaze sami. Ali roditeljstvo ne podrazumijeva samo teškoće već i velike radosti kada smo uspješni.

Neke od korisnih tema koje se obrađuju kroz radionice za roditelje:  Ispitivanje i osvještavanje želja i potreba, ispitivanje djelotvornosti dosadašnjih obrazaca ponašanja,  djelotvorni i nedjelotvorni stilova roditeljstva, odgojno učinkovita komunikacija s djetetom, kako disciplinirati dijete, kako razviti samopoštovanje kod djeteta i dr. 

 

Pozitivnim roditeljstvom do kvalitetnih promjena

Učenjem o sebi i svojim obrascima ponašanja i roditeljstvu možemo mijenjati pogled na sebe, svoje dijete i svoju okolinu u kojoj živimo, a time mijenjamo i svoje akcije, ponašanje što neminovno dovodi do promjena reakcija drugih u odnosu na nas. Naime, mi smo sukreatori svoje roditeljske uloge koju stvaramo u prtnerstvu sa djetetom.

Želja za promjenom i zadovoljstvom te znatiželja, hrabrost, otvorenost su put za istraživanje i pronalaženje efikasnijih obrazaca ponašanja prema sebi, i svom djetetu. Sve to  vodi vas ka samoaktualizaciji, emancipaciji kao i realizaciji osobnih roditeljskih i profesionalnih ciljeva i vizija.

Završit ću ovaj tekst sa poznatim mislima još poznatijeg libanonskog pjesnika Kahlil Gibrana: "Vaša djeca nisu vaša djeca. Ona dolaze kroz vas, ali ne i od vas, i premda su s vama, ne pripadaju vama. Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli. Jer, oni imaju vlastite misli. Možete okućiti njihova tijela, ali ne i njihove duše, jer njihove duše borave u kući od sutra, koju vi ne možete posjetiti, čak ni u svojim snovima."

 

AUTOR
Mr. sc. Darko Sambol, MBA, prof. psiholog
Business & Life Coach